Színek, formák, számok

A színek jelentése

A mandalák leginkább a színeikkel hatnak ránk, ezért érdemes megismerkednünk a színek szimbolikájával, ha nem pusztán az érzéseinkre hagyatkozva akarunk mandalát választani vagy készíteni magunknak. Bár a spontán színválasztások legtöbbször elvezetnek bennünket a számunkra fontos, harmonizáló, gyógyító színek megtalálásához.

A szín olyan, mint a varázspor, életre kelt, megváltoztatja a formákat, különleges hangulatokat teremt, elvarázsol. Minden színnek saját egyénisége van.

kek Kék: inspiráló, megtisztító, nyugodt, bölcs, szeretetteljes, türelmes, segítőkész, megbízható

A kék az ég és a tenger színe, tisztaság, csendesség és hűvösség árad belőle. Reményt, hűséget, bölcsességet, bizalmat, becsületet szimbolizál, megnyugtat és hűsít. Betegség vagy  kimerültség esetén megnő rá az igény.

 

pirosPiros: energikus, erős, magabiztos, vibráló, merész, elszánt, független

A vörös a tűz, a vér, a veszély és a szexualitás színe. Melegséget, aktivitást, életerőt, bátorságot sugároz. Segít megmaradni a hétköznapi élet valóságában, biztonságtudatot sugároz.


lilaLila: 
idealista, nagyra törő, gyógyító, védelmező, bensőséges, tiszteletre méltó, igazságkereső, mágikus 

Egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását. A spiritualitást, a misztikumot, a varázslatot, a művészetet, a büszkeséget, de az arroganciát is jelképezi. A tudatalatti, a titok színe.

 

rozsaszinRózsaszín: romantikus, rejtélyes, izgalmas, gyengéd, nyugtató, ellazító, pihentető

Az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe. Az együttérzés, a szeretet és a tisztaság színe, a félelem ellenszere, megnyugvást, gyengédséget ad.

 

sargaSárga: vidám, jókedvre derítő, gazdag, barátságos, expresszív

A sárga a napfény színe, boldogságot, nyíltságot, optimizmust, reményeket sugároz. Meleg hatást kölcsönöz, erőt ad, elűzi a rosszkedvet. Kíváncsiság, érdeklődés, szellemi frissesség a jellemzői, de a sok sárga becsvágyra utal.

 

narancsNarancs: bátor, felvillanyozó, intellektuális, magabiztos, törekvő, állhatatos

Mivel vörösből és sárgából hozható létre, ezért ötvözi e két szín hatásait, a vörös energiáját a sárga vidámságát. A narancssárga ösztönző hatású, az egészséggel és az életerővel, kreativitással hozható összefüggésbe, növeli az agyban az oxigén mennyiségét.

 

zoldZöld: természetes, megújuló erejű, tápláló, optimista, energikus, kiegyensúlyozó, felfrissítő, harmonikus, nyugtató

A zöld a természet színe, az emberi szem számára a legpihentetőbb szín. A bizalom, a remény, a hit, az újrakezdés színe. Új lehetőségekben gazdag jövőképet jelez, a fejlődés, a megújulás igényét mutatja. A sötétzöld a pénzt, gazdagságot jelenti.

 

turkizTürkiz: egyensúly, harmónia, siker, nyugodtság

A türkiz az egyensúly színe. Se nem kék, se nem zöld, ezért kissé titokzatos, megfoghatatlan. Nagyon emberi szín, az érzelmek mélyére hatol. A türkiz a szív megnyitója, az érzelmek gyógyítója.

 

barnaBarna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez

A barna a földanya színe, amely táplálja és fenntartja az élet körforgását. Az anyagi jólét, a létbiztonság, a családi harmónia szimbóluma. A gyökerek, a család, az otthon vágyát jelzi, érzelmi biztonságot, testi kényelmet, nyugalmat ad. Segít megmaradnunk a helyes úton, segít, hogy energiáinkat az előttünk álló feladatra összpontosítsuk.

 

feherFehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom

A fehér színről a tisztaság, az ártatlanság, a jóság jut eszünkbe. A tökéletesség színe. A feketével ellentétben leginkább pozitív jelentése van, sikeres kezdetet is jelenthet.

 

feketeFekete: titok, megérzés, halál, bánat, hatalom, elegancia

A fekete a éjszaka színe, a halált, a betegséget, a gonoszságot juttatja eszünkbe, de egyben az elegancia színe is. Az eltűnés, a lemondás gondolatát szimbolizálja. Az abszolút vágytalanság, passzivitás színe.

 

szurkeSzürke: lelki gyógyulás, szelídség, alázat, pesszimizmus, unalom, visszafogottság.

A szürke a fehér (ártatlanság) és a fekete (gonoszság) között áll. Az elhatárolódás, egyedüllét, szabadság, titkolózás vágyára utal. Az önként vállalt magányosság színe.

 

ezustEzüst: természetfeletti képességek, áradó érzelmek, jólét

Az ezüst szín a Holddal, a nőiességgel hozható összefüggésbe.

 

aranyArany: vagyon, elismerés, hosszú élettartam

Az arany olyan dolgok jelképe, amiket csak nagy nehézség árán lehet megszerezni.

 

A formák jelentése

pontA pont: Benne van minden, de csak mint lehetőség, megvalósulatlan állapot. Az állandóság, az örökkévalóság állapota uralkodik benne, ahol nincs idő, tér, mozgás. De a semmiség egyben lehetőség is.

 

korA kör: A kör a végtelenséget az örökké megújuló, körbefutó létet, a szellemiséget, az egységet, az eredeti tökéletességet, a harmóniát jelképezi.

A négyzetbe rajzolt kör (mandala) a kör négyszögesítésének és visszaalakításának szimbóluma, lényegében a szellem megjelenése az anyagban, valamint abból való kiemelkedése.

A három koncentrikus kör a test, lélek, szellem szimbóluma.

 

spiralA spirál: A spirál az örvénylés jele.  A jobbra irányuló örvénylés a teremtő, a balra irányuló spirál a romboló erőket szimbolizálja.

 

 

haromszogA háromszög: Az egyenlő oldalú háromszög a hármasegység jele. Ha felfelé mutat, a tűz, a Szellem, az Istenség, a felfelé törekvés szimbóluma. Ha lefelé mutat, akkor a víz, az anyagba törekvés jele.

 

 

negyzetA négyzet: A négyzet zárt helyet, korlátozást, megmerevedést, anyagiságot jelez. Az ásványi világ jele, négy sarka a négy elem. Ha az oldalán áll, stabilitást, ha az egyik sarkán, akkor labilitást, jelez.

 

A számok jelentése

egy1-es szám: Az akarat, a magabiztosság és az energia száma, az elszántság, erős akarat, esetleg agresszivitás és hatalom szimbóluma, de utalhat egyedül maradásra, magányra, kirekesztettségre, kiközösítettségre is.

 

ketto2-es szám: Az élet anyagi oldalát jelzi. Jelenthet ésszerű gondolkodást, képzelőerőt, alkalmazkodóképességet, lelkiséget, utalhat határozatlanságra, ingadozásra, belső nyugtalanságra, titkolózásra, kiszámíthatatlanságra. Jelenti még a két egymást kiegyenlítő jelet, a jin-jangot is.

 

harom3-as szám: A világ hármas osztottságát szimbolizálja: test – lélek – szellem, születés – élet – halál, múlt – jelen – jövő

A belátás, a törvényes rend, az erkölcs száma. A művészi hajlamot, haladó gondolkodást, optimizmust jelöli. Utalhat sokoldalúságra, felszínességre, rugalmasságra, nagyvonalúságra is.

 

negy4-es szám: A négy végtag szimbolizálásával az ember száma. Megbízhatóságot, erőt, vezető képességet, alaposságot, bölcsességet jelöl, a cselekvés, a tett és a munka száma. Utalhat a tervek megvalósulására is.

 

ot5-ös szám: A vallás, a segítés, a gyógyítás száma. Jelölheti a mágikus befolyásolhatóságot, a vonzódást a misztikumok felé. A szám az érintkezésekkel, összeköttetéssel, kapcsolatokkal függ össze.

 

hat6-os szám: Univerzális harmóniát, stabilitást, egyensúlyt szimbolizál. A szeretet a gondoskodás, a szerelem, a vonzalom, a tökéletesség a harmónia és a szépség száma. Utalhat családi, szerelmi életre, vagy ezek vágyára. Kifinomult művészi érzéket és kulturális igényeket jelenthet.

 

het7-es szám: Az isteni hármas és a földi négyes összegét adó szám. A határtalanság, befejezetlenség száma, de jelölhet önlegyőzést, győzelmet, spiritualitás és misztikumok iránti vonzalmat is. A szám kapcsolatban áll az érzékfeletti világgal.

 

nyolc8-as szám: Az univerzális rend tényezőjének tartják. Fegyelmezettséget, merevséget, gyakorlatiasságot, anyagiasságot, sikerorientáltságot mutat. Mértéktelen cselekvési energiát jelöl. A számnak nincsen sem eleje, sem vége. Egy olyan pálya, amelyben szabadon lehet mozogni, de kikerülni belőle képtelenség. A fektetett 8-as a végtelenséget, a végzetet szimbolizálja.

 

kilenc9-es szám: A tökéletesség és az örökkévalóság száma. Egyfelől a nyugalomra, békességre, boldogságra, tökéletességre, másfelől indulatokra, törekvésekre, elszántságra utal. A küzdőképesség számának is szokták nevezni.

 

Forrás:

http://www.angyalforras.hu/Tudasforras/A-szinek-jelentese-es-gyogyito-felhasznalasuk-lehetosegei

http://mandaland.hupont.hu/16/gyogyito-szinek

http://www.lelkititkaink.hu/szinek_jelentese_2.html

http://varazslatfaktor.hu/szinek-jelentese/

https://csillamvilag.com/szinek-pszichologiaja/szinek-jelentese/

http://www.lelkititkaink.hu/grafologia_szamok.html

http://fengshuititkok.blogspot.hu/2012/01/szin-abeceje-turkiz.html#.WGojAFPhDIU

Caroline Atkins: A színes otthon

Szász Ilma: A ponttól a mandaláig

Comments are closed