Az indiai lótusz – Lótusz napok a Füvészkertben

2017. augusztus 5-6-án X. alkalommal kerül megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében a Lótusz napok, amelyet a tóban évről évre virágzó indiai lótusz tiszteletére rendeznek. E két napon távol-keleti hangulatot varázsolnak a Füvészkertbe zenével, tánccal, ízekkel, illatokkal. A kézműves vásáron én is kinn leszek a mandaláimmal. 

Füvészkert

A lótusz az ősi keleti vallásokban a tisztaság, a megtisztulás, az újjászületés jelképe, virága a buddhizmus egyik fő szimbóluma. Buddhát is gyakran egy lótuszvirágon ülve ábrázolják.

A lótusznak két faja ismeretes, az indiai és az amerikai lótusz. A lótuszok mocsarakban élnek, leveleik pajzs alakúak, és hosszú levélnyelük a víz felszíne fölé emelik őket. Felületük erősen viaszos, vízlepergető tulajdonságú. Sziromleveleik és porzóik spirális elrendeződésűek. A virág közepén egy locsolókanna rózsájára emlékeztető képződmény található, ebben ülnek a bibék, majd a makktermések is. A növénynek ezt a részét szárazvirág-kötészetben gyakran használják. Magvaik hihetetlen sokáig megőrzik csírázóképességüket. A kutatóknak egy 1288 éves indiai lótusz magot is sikerült kicsíráztatni.

Az amerikai lótusz Észak-Amerikában őshonos, virágai sárga színűek. Az indiai lótusz Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában él, virágai többféle színben virítanak. Mindkét faj összes része emberi fogyasztásra alkalmas.

Az indiai hitvilágban a lótusz négy színét különböztetik meg, és ezeknek külön neve is van a szanszkrit nyelvben. A rózsaszínű virág a padma, a fehér a pundarika, a piros a kamala, a kék pedig az utpala.

2016. 07. 28.

Indiában a lótusz a nemzet virága. A legmagasabb állami kitüntetés náluk a Padma Sri, ami „Lótusz szépségűt” jelent. Maga a lótuszvirág pedig az indiai építészetben is gyakran megjelenő motívum.

A lótusz a sűrű iszapban gyökerezik, de képes a víz felszínére törni, és ott kibontani csodálatos virágait. Ehhez kapcsolódik az a buddhista tanítás, miszerint minden ember képes a tökéletesség elérésére, csak idő kérdése, hogy ezt elérje, többszöri újraszületés is szükséges hozzá. A lótusz iszapból való feltörése és virágzása az emberi lélek legmagasabb rendű tudatállapotának elérését szimbolizálja.

25

A lótusz – bár a koszos iszapból nő ki – mégsem szennyeződik be a víz mélyén lévő mocsokkal levelének és virágának vízlepergető tulajdonsága miatt. Ráadásul a virága, de még a levele is a víz fölé emelkedik, megragadva így mindenki figyelmét. Azt tanítja ezzel, hogy a kedvezőtlen körülmények ellenére, abból táplálkozva is lehet harmóniát sugározni.

A lótuszvirág minden este összezárul, hajnalban pedig újra kinyílik, tehát csak a világosságra, a fényre, a tudásra kíváncsi. Ugyanígy kell a léleknek is kibontakoznia a lelki tudás érintésére.

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%B3tuszf%C3%A9l%C3%A9k

http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/idezetek-tortenetek/lotuszvirag-szimbolikus-jelentese-mitologia/4542/

https://bharata.hu/elmelet/lotuszvirag-szimbolum-tanitas

https://www.lotusznapok.hu/hu/component/content/category/7-fuveszkert.html

 

 

Comments are closed