Csakrák és mandalák

A mandalák festése során sokszor használom a csakrák színeit. A máig kedvenc mandalámnak (1. kép) az alapját festettem a csakrák színeire. Ez a kép mindig feltölt energiával, nagyon sokszor elmerülök a nézegetésében. A gyöngyház alapra festett mandalánál (2. kép) nem csak a színeket, hanem a lótuszvirágok szirmainak számát is a csakráknak megfelelően festettem. Az Élet virága motívumot (3. kép) sokféleképpen lehet színezni. Én a csakrák színeinek megfelelően festettem, cseppnyi gyöngyházzal fokozva a hatást.

 

2016. 01. 01.          2016. 11. 09.          2017. 04. 30.

A szivárvány színei is a csakrák színeinek megfelelően követik egymást, a szivárványos alapot előszeretettel alkalmazom a képeim festése során.

 Életfa6          2016. 10. 10.           2017. 03. 06.

De mik is valójában a csakrák, és milyen szerepük van az életünkben?

A név a szanszkrit „kerék” szóból származik, de fordítják energiaörvénynek is. A csakrák a test belső, láthatatlan energiaközpontjai, a gerinc mentén helyezkednek el a gerinc tövétől a fejtetőig. Hét fő csakra létezik, melyeket láthatatlan vezetékek, nádik kapcsolnak össze. Ezeken áramlik az életenergia, a prána, és ez szabályozza a test összes életfunkcióját. A csakrákon át veszi fel és adja le a testünk az energiát. Egymással állandó kapcsolatban, összhangban és harmóniában állnak.

 

Chakra01Gyökércsakra: a gerinc tövénél található, jelképe a négyszirmú lótusz, színe a vörös, eleme a föld.

Fő feladata a földelés, a biztonság megteremtése. Ez a csakra határozza meg azt az energiát, ami az élethez rendelkezésre áll, így felelős a fizikai erőnlétért, vitalitásért, ez vezérel minden tisztulási folyamatot is. Ennek a központnak a töltöttségétől függ, mennyire vagyunk képesek megállni az anyagi világban, hogyan viszonyulunk a pénzhez, illetve az őseinkhez.

 

Chakra02Nemi csakra: a nemi szervek magasságában helyezkedik el. Szimbóluma a hatszirmú lótusz, színe a narancs, eleme a víz.

Ezen a szinten kezdődik el a világ érzékszervi felfedezése. Fő témája a férfi-női polaritás. Az emberekkel – főleg a másik nemmel való – kapcsolatunkat ez a csakra befolyásolja, de ez az alkotó energiák, a kreativitás központja is. Ez a terület felelős a szexualitásért, az élet élvezetéért, ez az a pont, ahol el tudjuk engedni a megfelelési vágyat, a teljesítménykényszert, és el tudunk lazulni.

 

Chakra03Napfonat csakra: a köldöknél található, jelképe a tízszirmú lótusz, színe a sárga, eleme a tűz.

Fő feladata az öntudat megerősítése, a sugárzó életerő, a nyitottság, a másokkal való kapcsolat. Ez a terület felelő az önbizalomért, a céljaink eléréséért. A köldökcsakrához a változás, a mozgás fogalma társul, önmagunk átalakítása akarattal rendelkező lénnyé. Ez az enerigaközpont felelős azért, hogy célokat fogalmazzunk meg, és azokat meg is valósítsuk. Itt áll rendelkezésre az akaraterő a változásra.

 

Chakra04Szívcsakra: a mellkas közepén helyezkedik el, a tizenkétszirmú lótusz jelképezi, színe a zöld, eleme a levegő.

Ez a csakrarendszer központja, itt találkozik az alsó három fizikai-érzelmi központ a felső három szellemi-spirituális központtal. Fő feladata pedig a feltétel nélküli szeretet. Ez a terület felelős a háláért, a megbocsátásért, az odaadásért, együttérzésért. Az érzelmeink kifejezése, megélése tartozik ide, itt dől el, mennyire tudunk elfogadni és adni. Itt zajlik az érzelmi ébredés.

 

Chakra05Torokcsakra: a gégefő alatt található, a tizenhat szirmú lótusz szimbolizálja, színe a kék, eleme az éter.

Fő feladata az önfegyelem és a kommunikáció, ez a terület felelős az igazságért, az önkifejezésért. Ezen a szinten található a hivatás, a küldetés. Elvezet saját belső valóságunkhoz, szabályozza a kommunikációt. Hídként szerepel a gondolataink és az érzéseink között. Ezen a csakrán keresztül fejezzük ki, ami bennünk van.

 

Chakra06Homlokcsakra: a szemöldökök között, a harmadik szem fölött található, szimbóluma a kétszirmú lótusz, színe az indigókék vagy lila. Nem tartozik hozzá elem, mert az anyagi síkon túl van már.

Fő feladata az életfeladat megtalálása, a koncentráció, az intuíció, a meditáció. A hindu felfogás szerint a homlokcsakra a lélek székhelye. Ez a csakra segít a tisztánlátásban, ha energiával telített, megszülethet a szellemi önállóság.

 

Chakra07Koronacsakra: a fejtetőn található, jelképe az ezerszirmú lótusz, színe a szivárvány, a fehér fény. A legmagasabb rendű csakra, eleme nincs, mert már nem az anyagi síkhoz tartozik. Addig nem energetizálódik teljesen, amíg az összes csakra nem kerül jó állapotba. Fő témája a szellemi növekedés, a megbékélés, megnyugvás. A legfelsőbb rendű tökéletesség színtere. Túlmutat a fizikai világon, a béke, az egészség, a bizalom érzését teremti meg az emberben

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csakra

http://tibetihangterapia.com/categoryblog/47-csakrak-testuenk-erkoezpontjai.html

http://www.kristalycsakra.hu/index.php/meditaciok1/393-a-csakrak

http://anameprogram.com/hu/csakrak.17.aphtml

 

Comments are closed