Hogyan hatnak ránk a mandalák?

Nagyon sokféleképpen. Vannak, akik nem mutatnak érdeklődést irántuk, ők valószínűleg nem is olvassák a soraimat. Mások egyszerűen csak szépnek találják őket, vannak, akikben mélyebb érzéseket hoznak felszínre, és vannak, akik transzcendens jelentést tulajdonítanak nekik.

2016-01-01Én a magam részéről néha órákig szoktam mandalákat nézegetni az interneten, pusztán a szemlélésük is megnyugtat. Vannak képek, amiken csak átsiklom, mások pedig hosszú percekig magukra vonják a figyelmemet, egy-egy alkotás pedig egyszerűen magával ragad. A nappaliban – szemben a kuckómmal – van két magam készítette mandala. Sokszor teljesen el tudok veszni bennük, hol az egyik, hol a másik vonja magára a figyelmemet. Egyszerűen jó elmerülni olyankor a színek és formák rendszerében!

szinezo-1A mandalák színezése is nagyon jó hatással van a lélekre, elsimítja a gondolatokat, oldja a stresszt, megnyugtat, kikapcsol. Miután tanítónő vagyok, ezt a mindennapi munkám során is tapasztalom. Mandalák színezése, vagy akár zenfirkák készítése során az amúgy nyüzsgő osztályom lecsendesedik, még az állandóan izgő-mozgó gyerekek is elmélyülnek. Nem véletlen, hogy manapság annyi felnőtteknek szóló színező látott napvilágot, mivel rájöttek az emberek, hogy a mindennapi rohanásban egyre nagyobb szükségünk van a gondolatok lecsendesítésére, a stresszoldásra. 

Az őszi falevelekből levélmandalákat is készítettünk a tanítványaimmal. Igazán csodálatos alkotások születtek!

 

 

full-yoga-hands-positionA mandalák őshazájának tekinthető Távol-Keleten évezredek óta használják ezeket a mágikus köröket a meditációs gyakorlatok során a test- és kéztartások (mudrá), hangok (mantra), és a különböző tárgyak (vadzsra és málá) mellett. Fokozzák az elmélyülést, segítenek a tudatot a meditáció tárgyán tartani.

 

Carl Gustav Jung (1875-1961) világhírű pszichológus volt az, aki a nyugati gondolkodásban elterjesztette a mandalákat, miután a keleti vallások tanulmányozása során felismerte, hogy a mandala képes helyrehozni a lélek zavarait. Jung mandalákat rajzoltatott a pácienseivel, amiken keresztül egyrészt azonosítani tudta a problémáikat, és a gyógyulást is segíteni tudta általuk.

Jung

A mandalák szabályosan ismétlődő színei és mintái – amelyek mind a középponthoz vezetnek – képesek az élőlények energiarendszerét kedvezően befolyásolni, megemelni energiaszintjüket, a jobb és bal agyféltekék közötti összeköttetést erősíteni. Ezáltal növelik az agy kapacitását, javítják a tanulási folyamatokat, segítik az összefüggések megértését, nyugtatnak, regenerálnak, növelik a szervezet öngyógyító tevékenységét.

 

Forrás:

http://jogapszichologia.hu/c-g-jung-es-a-mandalak-titka/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandala

http://www.termeszetcseppjei.hu/mandala-gyonyoru-megnyugtato-nezni-es-kesziteni-is/

Képek forrása: 

http://www.govisitcostarica.com/images/photos/full-yoga-hands-position.jpg

One Comment

  1. Igen is mindent elolvastam. Nagyon buszke vagyok
    Rád. Nagyon ugyes vagy de ezt mindig is tudtam.
    Rita

Comments are closed