Miért éppen mandala?

Régóta vágytam arra, hogy ALKOSSAK, olyan dolgot hozzak létre, ami másnak is örömére van. Korábban nagyon sok kézműves technikát kipróbáltam, de leginkább csak a magam, vagy a családom kedvére készítettem a különböző tárgyakat. Néha egy-egy ismerős kérésére megalkottam ugyanazt a dolgot még egyszer, de az már sohasem okozott örömet számomra.

Néhány éve elvégeztem egy jobb agyféltekés rajztanfolyamot, de még akkor sem találtam azt a témát és technikát, amiben meg tudom valósítani önmagam.

Aztán 2015 nyarán részt vettem egy mandala-festő partin, ahol leültem az üres vászonnal szemben, és megfestettem életem első mandaláját!

 

 

Ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, hogy ez az én utam… így elindultam rajta.

Sorra készítettem a mandalákat a családom tagjainak, az ismerősöknek, magamnak, és nincs közöttük két egyforma! De még hasonló sem! Annak ellenére, hogy újra meg újra mandalákat festek, mégis mindig mást csinálok, hiszen minden mandala más!

A mandalafestés számomra egy csodálatos tevékenység. Megnyugtat, ellazít, és fantasztikus örömmel tölt el, ahogyan a minták alakulnak a kezem alatt. Minden mandala festése egy varázslat, ugyanis nem tervezem el előre, hogy milyen legyen a végső forma, csak nagyvonalakban és leginkább csak a színeket. Aztán az alapozás után megkeresem a középpontot, és onnan kifelé haladva egymást követik az újabb és újabb ívek, pettyek, minták, és minden új formával egyre csodálatosabbá válik, igazából a kezem alatt születik meg a mandala.

Keretre feszített festővászonra dolgozok akril festékkel, majd színtelen lakkal vonom be a kész munkát. A saját elképzelésem alapján festek, nem másolok. Minden festményem egyedi, nincs belőlük két egyforma. Szabad kézzel dolgozom, csak a mérésekhez és a főbb vonalak megrajzolásához használok körzőt és vonalzót. A festővászon szélét is befestem, néha még minta is kerül rá, nem szükséges őket keretezni, így is falra akaszthatóak.

Comments are closed